The WebGL Globe - a professzionális platform, amelyre a Google keresője is épül

A Google céget - és főleg szolgáltatásait - bizonyára nem kell már senkinek sem bemutatni. Viszont a The WebGL Globe megnevezésről - és főleg jelentéséről még sokan nem igazán hallhattak - számukra ezért bemutatom összefoglalva.

A Google cég még anno - 2009. márciusában - hivatalosan útnak indította a Chrome Experiments weboldalát, amelynek legfőbb célja volt tesztelni a JavaScript és a Google Chrome böngésző teljesítményének és képességének a korlátait. A project sikeressége által 2013. augusztusára már 680 különböző - az akkor elérhető legújabb nyílt forrású webalapú technológiákat kihasználó - például JavaScript, HTML5, WebGL, Canvas, SVG, CSS és még sok egyéb programnyelven elkészült - bemutató volt megtalálható a weboldalon.

A Google továbbá földrajzi adatok vizualizálására is felhasználta az újonnan indult platformot. A WebGL Globe - amelynek forráskódja hivatalosan is megtalálható a code.google.com címen - képes térképes adatok JSON formátumban való tárolására és 3D Földgömbön való látványos megjelenítésére.

A Google kettő WebGL Globe példát kreált - egyet a világ 1990-es, 1995-ös és 2000-es éveinek populációjának a bemutatására - egyet pedig a Google keresések mennyiségének a földrajzi elhelyezkedés és a nyelv szerinti ábrázolására.

A Google fejlesztőket hívott meg a saját WebGL Globe tartalmainak megosztására - amelyek közül néhány kiválasztott alkotást a Chrome Experiments weboldalon tett közzé.

A The Khronos Group's WebGL grafikus könyvtár lehetővé teszi, hogy a számítógépek 3D képeinek grafikus gyorsításáért felelős GPU-ját használja a JavaScript és a HTML5.

A Chrome Experiments az eddigiek szerint továbbra is a Google saját bemutatóoldala marad - ahol a különféle böngésző-alapú technológiák - beleértve a WebGL, a HTML5, a Javascript stb. - tekinthetők meg.

A Chrome Experiments weboldalának megtekintése

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.